Warning: Use of undefined constant core_mods - assumed 'core_mods' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/customer/www/psychotherapy-center.gr/public_html/wp-content/themes/akepsi/functions.php on line 14
Βιογραφία | ΑΚΕΨΥ | Αναλυτικό Κέντρο Ψυχοθεραπείας Εφήβων και Ενηλίκων

Βιογραφία

  O Δημήτρης Σδρόλιας είναι φιλόσοφος και ψυχοοντοαναλυτής, διδάκτορας Φιλοσοφίας και Ψυχανάλυσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ολοκλήρωσε σπουδές ψυχολογίας (πρωτεύσας απόφοιτος, Υποτροφία ΙΚΥ) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και ειδικεύτηκε μεταπτυχιακά στην κλινική ψυχολογία (Υποτροφία ΙΚΥ), καθώς και σπουδές φιλοσοφίας (πρωτεύσας απόφοιτος) στο ίδιο πανεπιστήμιο. Η διατριβή του, με τίτλο Cogito Mortis: Από τον Θάνατο του Υποκειμένου στο Υποκείμενο του Θανάτου, με πρόλογο της Ελένης Ποταμιάνου, που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2017 από τις εκδόσεις ΝΗΣΟΣ, πραγματοποιεί το πέρασμα στο μετα-αποδομικό Παράδειγμα της Σκέψης, αποτελώντας το μανιφέστο του μετα-μεταμοντερνισμού/μετα-αποδομισμού για τη φιλοσοφία, την τέχνη, την επιστήμη, και την ψυχανάλυση, και πρόσφατα συμπεριλήφθηκε στη βιβλιοθήκη του Princeton στο τμήμα της Μοντέρνας Φιλοσοφίας.

Σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (έχοντας παίξει στο μικρό και στο μεγάλο θέατρο της Επιδαύρου) και σολιστικό πιάνο στο Ωδείο Αθηνών και στην Ανώτατη Σχολή Μουσικών και Παραστατικών Τεχνών της Στουτγάρδης, με ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η προσωπική του ανάλυση πραγματοποιήθηκε σε κλασικά φροϋδικά και μετέπειτα σε λακανικά συμφραζόμενα.

Η κλινική του εμπειρία διαμορφώθηκε σε ποικίλα επαγγελματικά περιβάλλοντα: στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών-ΔΑΦΝΙ (εξωτερικά ψυχιατρικά ιατρεία), στο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Ψυχικού, στο Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής στα Εξάρχεια, στο Κέντρο ψυχικής Υγείας Περιστερίου, στο Εργαστήρι Πειραματικής Ψυχοφυσιολογίας και το Ψυχολογικό τμήμα του Αιγινητείου, στο Ψυχιατρικό τμήμα εφήβων και νέων ενηλίκων του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών και στον ψυχιατρικό ξενώνα Νέας Σμύρνης της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας.

Ερευνητικές του δημοσιεύσεις έχουν μεταξύ άλλων ανακοινωθεί (ενδεικτικά αναφέρονται):

-στο δεύτερο διεθνές συνέδριο για τις ορμόνες, τον εγκέφαλο και την νευροψυχοφαρμακολογία,

-στο 16ο   πανελλήνιο συνέδριο ψυχιατρικής στην Πάφο,

-στην Ημερίδα: Φιλοσοφία και Θεραπευτικές πρακτικές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανπειστημίου Αθηνών (Ψυχανάλυση: Το Φιλοσοφούν Σώμα;),

-στο 14o Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ) στην Αλεξανδρούπολη (Κρίση και Κλινική/οί; Ψυχολογική Αποδόμηση της Κρίσης. Ηθική ενός επαγγέλματος),

-στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, στο section Φιλοσοφία και Ψυχανάλυση, με το άρθρο: “Η Γέννηση και οι Θάνατοι του Φροϋδικού Ασυνειδήτου. Μια φιλοσοφική συζήτηση”.

-στο 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ντεριντά (Derrida Today Conference) στο Μόντρεαλ του Καναδά, με το άρθρο: “Derrida against Derrida or What does Derrida want: Jacque Derrida’s ΄post-deconstructive΄ desideratum in his interview to Jean-Luc Nancy”.

Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Κλινικών Ψυχολόγων Ελλάδας.

Πραγματοποιεί συνεδρίες στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.

Γράφει θέατρο, ποίηση και πεζά (ελληνικά, αγγλικά) με το καλλιτεχνικό όνομα «Ιάσονας Σίγμα».

Έχει τιμηθεί με το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου (Α’ Βραβείο) 2016 για το έργο: Ένας Στρατιώτης που τον έλεγαν Λαβ/ A Soldier named Love, που ανέβηκε την Άνοιξη του 2018 στη Νέα Σκηνή-Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νεφέλη.

Η ποιητική του σύνθεση Χρονοσωμα από τις εκδόσεις Κέδρος συμπεριλήφθηκε στις βραχείες λίστες του Αναγνώστη για το έτος 2014 στην κατηγορία Πρωτοεμφανιζόμενοι-Ποίηση, ενώ η Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ τον παρουσίασε στο ευρύ κοινό συνομιλώντας με το Χρονοσωμα με σπαράγματα από όλο της το έργο σε ένα για πρώτη φορά συντελούμενο, στο βιβλιοπωλείο «Επί Λέξει», υβριδικό, ποιητικό πείραμα. Ποίησή του έχει βραβευτεί (Α΄ Βραβείο) στο πλαίσιο των πενήντα χρόνων από τη γέννηση του Κωστή Παλαμά και από την International Art Society and Academy (Inerartia Festival 2013), ενώ ανήκει στους νικητές του διαγωνισμού διηγήματος ΛόγωΤέχνης, αφιερωμένος στον Κ.Π. Καβάφη.

Το ποίημά του «Πλαστική Κούκλα Μιλάει» έχει μελοποιηθεί για Σοπράνο και πέντε όργανα από τον Ιωάννη Παπαδόπουλο και παρουσιάστηκε στην αίθουσα Fanny-Hensel Saal της Ανώτατης Σχολής Μουσικών Τεχνών του Αμβούργου.

Τα βραβευμένα (από τον Διαγωνισμό Κρατικών Βραβείων του Υπουργείου Πολιτισμού και την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών) θεατρικά του έργα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Οδός Πανός» με τίτλο Θόρυβος: Έργα 2009-2016, ενώ ο Θόρυβος παρουσιάστηκε από την Bijoux de Kant στο Θέατρο Τέχνης τον Οκτώβριο του 2014 (Analogio Festival) και το Μακιγιάζ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.

Η ποιητική του σύνθεση: Μ.Ε.Μ.: Το Σωματίδιο του Έρωτα, μια σπουδή επάνω στον Έρωτα, κυκλοφόρησε από την Κάπα Εκδοτική τον Ιούνιο του 2017, με έναν πρόλογο γραμμένο ειδικά για το έργο από την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, ενώ η ποιητική του σύνθεση Έλλιπον: Τα χίλια και ένα πρόσωπα του Θανάτου από την Θράκα, τον Νοέμβριο του 2018.

[Άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου: 

Aρ. Πρωτ.: 22259/24-7-06].