Σώμα

…Ως πότε οι άνθρωποι θα βασανίζουν το Σώμα τους για να  εξαγνιστούν….

Τις περισσότερες φορές ξεχνάμε ότι το έχουμε. Κάποιες το αντιλαμβανόμαστε σαν μια κινούμενη μάζα που κινείται μαζί μας όταν κινούμαστε, που το σέρνουμε μαζί μας όπου πάμε. Άλλες φορές το μετακινούμε χωρίς να μας ταλαιπωρεί. Άλλες σαν βάρος, σαν φορτίο.

Υπάρχουν φορές που νιώθουμε να μας μετακινεί αυτό. Σαν να μην έχουμε κανέναν έλεγχο πάνω του. Σερνόμαστε πίσω του. Αφηνόμαστε όπου μας πάει.

Ζωντανεύει ξαφνικά όταν πονάμε. Ένας οξύς του πόνος σε ένα του σημείο. Είναι οι στιγμές που το νιώθουμε ξαφνικά σαν κυρίαρχο, είμαστε μαζί του σε διάσταση.

Άλλες φορές θέλουμε να το ζωντανέψουμε εμείς, για να νιώσουμε ζωντανοί. Άλλες πάλι να το πονέσουμε, να του κάνουμε κακό, όπως σε έναν άσπονδο εχθρό, για να νιώσουμε ότι το νικάμε, ότι καταστρέφοντάς το υπάρχουμε. Αναγεννιόμαστε πάνω στις στάχτες του, πάνω στον τοίχο της αντίστασής του, ανακουφιζόμενοι ότι υπάρχει κάπου κάτι πέρα από εμάς. Ένα απόλυτο όριο. Αυτό.

Είναι οι στιγμές που πιστεύουμε ότι μετά τον θάνατό του εμείς θα συνεχίζουμε να υπάρχουμε. Ή μόνο τότε θα αρχίσουμε να ζούμε.

Άλλοτε πάλι, το σκεφτόμαστε ιατρικά, με όρους υγιεινής. Να το θρέψουμε σωστά, να το γυμνάσουμε, να το βγάλουμε βόλτα, σαν ένα κατοικίδιο ή ένα παιδί που αγαπάμε ως το μόνο τελικά που έχουμε απόλυτα δικό μας, το μόνο που ολοκληρωτικά μας ανήκει και νιώθουμε ένοχοι να παρατήσουμε. Ή φοβόμαστε μην αρρωστήσει και σκοτώσει και εμάς. Σαν να είμαστε κάτι άλλο από το Σώμα μας. Σαν να είμαστε ήδη δύο.

Το σώμα όμως δεν είναι μόνο μια συμπαγής μάζα. Είναι και ρευστό. Είναι τρύπιο. Έχει πόρους. Οι πόροι δακρύζουν. Ό,τι παράγεται από Σώμα συνεχίζει να είναι Σώμα;

Τα ρευστά ανακινούν συγκινήσεις. Οι συγκινήσεις φυσιολογικές αντιδράσεις. Και το αντίθετο. Το άγχος, ως χτύποι καρδιάς, ως καρδιακοί παλμοί, είναι Σώμα;

Όταν ερωτευόμαστε; Ποιά όψη του σώματός μας ανακαλούμε εκεί; Eκεί σαν να γίνεται κάτι ακόμη πιο περίεργο: Σαν ξαφνικά να θέλουμε να γίνουμε το Σώμα του Άλλου. Ή να το κατακτήσουμε. Όταν είμαστε πολύ ερωτευμένοι νιώθουμε ότι δε μας ανήκουμε. Σαν να είμαστε μέσα σε άλλο Σώμα.

Όταν το χτυπάει αέρας; Ή η μυρωδιά της βροχής; Όταν κολυμπάμε; Όταν ουρλιάζουμε; Σε ποιά απ’ όλες τις παραπάνω περιπτώσεις νιώθουμε περισσότερο το σώμα σαν σώμα;

Το Σώμα έχει μνήμη; Tα κύτταρά του έχουν εγκέφαλο; Noυ; Συνείδηση; Σκέφτεται το σώμα; Έχει γλώσσα; Μιλάει;

Κάθε φορά όταν μιλάμε για Σώμα αναφερόμαστε σε κάτι άλλο. Και κάθε φορά χρησιμοποιούμε γι’ αυτό το άλλο την ίδια λέξη.

Πάντα όμως μας ξεγλιστράει, κάτι μας χωρίζει από αυτό. Ποτέ δε μπορούμε να νιώσουμε ένα μαζί του.

H ανάλυση μας βοηθάει μέσα από τα διαφορετικά του πρόσωπα να αντικρίσουμε την Πληγή του. Να την ακούσουμε περισσότερο. Ίσως και να αρχίσουμε να την καταλαβαίνουμε. Η ανάλυση μέσα από τους παλμούς του χρόνου, όπως παράγει χώρο, μπορεί μέσα από τη συνάντηση με την Πληγή να γεννήσει καινούργιο Σώμα.